Choux pastry

 

Bahan A:

  • 80 gram mentega
  • 1 sudu besar gula pasir
  • 1/2 sudu teh esen vanilla
  • 1/2 sudu teh garam halus
  • 150 ml air
  • 80 gram tepung gandum

 

Bahan B:

  • 2 biji telur gred A 

 

Cara

  1. Masakkan air sehingga berbuih kecil timbul, kemudian, masukkan semua bahan A, kecuali tepung. 
  2. Bila butter dah cair, masukkan tepung dan gaul sebati. 
  3. Tutup api dan teruskan menggaul sehingga adunan tidak melekat pada permukaan periuk fan biarkan sejuk. 
  4. Bila dah sejuk, masukkan telur sebiji dan adunkan sehingga sebati. Masukkan lagi sebiji telur dan gaul sebati. 
  5. Konsistensi adunan perlu ada bentuk segitiga bila diangkat dgn spatula. 
  6. Masukkan dlm piping bag, bentukkan dan semburkan dengan air sebelum dibakar pada suhu 180°Celcius selama 40 minit atau sehingga keperangan. 

 

Filling 

  • 2 sudu tepung custard
  • 1/3 cawan mango filling @fruttose_malaysia 
  • 1 cawan susu segar
  • 1/3 cawan icing sugar

 

Cara

  1. Masukkan semua bahan ni dlm pengisar dan kisar halus. Kemudian, masukkan dalam oeriuk dan panaskan atas api kecil. Sentiasa dikacau sehingga pekat. Sejukkan. 
  2. 1/2 cawan whipping cream yg telah dipukul
  3. Bila dah sejuk, masukkan whipping cream yg telah dipukul sehingga soft peak. Gaul sebati. Masukkan dalam piping bag. Sejukkan dlm fridge sebelum digunakan. 

Nak beli Fruttose? Sila layar laman OUR DEALER di CONTACT US sekarang! Recipe dari @mira.sofia.saufi