[RECIPE] Cream Cheese Kolaches

Doh Roti Gebu

  • 300 gram tepung gandum/tepung roti (ambil 1 tbsp utk waterroux*) 
  • 200 gram susu segar (ambil 5 tbsp utk waterroux*)
  • 3 tbsp susu pekat manis
  • 1tsp garam
  • 30 gram butter
  • 1 1/2 tsp yis

 

Cara

  1. Utk waterroux, panaskan tepung dan susu segar dalam kuali dan masak sehingga likat. Api kecil je. Bila dah likat, tutup api dan sejukkan.
  2. Masukkan semua bahan dalam breadmaker dan uli sehingga doh menjadi elastik.

 

Blueberry cream cheese filling

  • 100 gram cream cheese (suhu bilik)*
  • 1 biji kuning telur*
  • 2 tbsp gula castor*
  • 1 1/2 cawang tepung naik sendiri*
  • Blueberry fruit filling Fruttose

 

Cara

  • Pukul sebati bahan2 bertanda * dan masukkan ke dalam piping bag.
  • Bentukkan doh dalam bentuk bulat dan tekan bahagian tengah doh utk diletakkan cream cheese.
  • Letakkan sesudu blueberry filling dan lorekkan dgn lidi. Doh dibiarkan kembang sebelum dibakar.

 

Streusel toppings

  • 1 tbsp tepung gandum
  • 1 tbsp gula castor
  • 1/2 tbsp butter sejuk

 

Cara

  1. Campur semua bahan dan ramaskan menjadi crumble. Taburkan atas doh roti yg telah mengembang sebelum dibakar.
  2. Bakar roti pada suhu 80°Celcius sehingga roti keperangan. Sejukkan roti atas redai sebelum dihidangkan.

Nak beli Fruttose? Sila layar laman OUR DEALER di CONTACT US sekarang! Recipe dari @mira.sofia.saufi

Copyright © 2021 La Fruta Food Industries Sdn Bhd

Powered by Imagint Web Design