Doh Roti Gebu
- 300 gram tepung gandum/tepung roti (ambil 1 tbsp utk waterroux*)
- 200 gram susu segar (ambil 5 tbsp utk waterroux*)
- 3 tbsp susu pekat manis
- 1tsp garam
- 30 gram butter
- 1 1/2 tsp yis
Cara
- Utk waterroux, panaskan tepung dan susu segar dalam kuali dan masak sehingga likat. Api kecil je. Bila dah likat, tutup api dan sejukkan.
- Masukkan semua bahan dalam breadmaker dan uli sehingga doh menjadi elastik.
Blueberry cream cheese filling
- 100 gram cream cheese (suhu bilik)*
- 1 biji kuning telur*
- 2 tbsp gula castor*
- 1 1/2 cawang tepung naik sendiri*
- Blueberry fruit filling Fruttose
Cara
- Pukul sebati bahan2 bertanda * dan masukkan ke dalam piping bag.
- Bentukkan doh dalam bentuk bulat dan tekan bahagian tengah doh utk diletakkan cream cheese.
- Letakkan sesudu blueberry filling dan lorekkan dgn lidi. Doh dibiarkan kembang sebelum dibakar.
Streusel toppings
- 1 tbsp tepung gandum
- 1 tbsp gula castor
- 1/2 tbsp butter sejuk
Cara
- Campur semua bahan dan ramaskan menjadi crumble. Taburkan atas doh roti yg telah mengembang sebelum dibakar.
- Bakar roti pada suhu 80°Celcius sehingga roti keperangan. Sejukkan roti atas redai sebelum dihidangkan.
Nak beli Fruttose? Sila layar laman OUR DEALER di CONTACT US sekarang! Recipe dari @mira.sofia.saufi